2012. Ajka

Egy finn festőművész

Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület szervezésében február 29-én a Finn Kultúra Napjához kapcsolódóan Koppányi Miklós, a Kalevala Baráti Kör alelnöke Akseli Gallen – Kallela finn festőművészről tartott vetített képes előadást a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ konferenciatermében.

A Kalevala Napja hivatalos zászlós ünnep Finnországban, a Kalevala megjelenésének emlékünnepe. Elias Lönnrot ugyanis 1835. február 28-án tette közzé az első Kalevala-kötethez írt előszavát. Erre az eseményre emlékezik A Kalevala Napja, mely egyben a Finn Kultúra Napja is Finnországban.

Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület meghívására ismét megtelt a konferenciaterem. A hallgatóság megismerkedhetett egy igazán sokoldalú finn festőművész Akseli Gallen-Kallela életével, munkásságával. Származását tekintve svéd nemzetiségű volt, de eredeti nevét később a finn nemzeti öntudat kialakulásakor „finnesítette“. Részese volt annak a művészeti társaságnak, akik előkészítették Finnország függetlenségét.

Élete folyamán nagyon sokat utazott, Finnországhoz és kedves témájához a Kalevala világához mindig erősen kötődött. Többször látogatott Magyarországra is. 1908-ban nagy kiállítása volt a Szépművészeti Múzeumban, ahol csaknem 500 művét láthatta a magyar közönség. Számos budapesti tárgyú képet festett ekkor, például A királyi vár Budapesten, A Gellért-hegy a Duna-parti Corso Kávéház felől nézve, Egy Duna-híd szobra.

Nagy terve volt a Kalevala illusztrálása a magyar képes krónika mintájára, de halála megakadályozta ebben.

Nemcsak festett, hanem iparművészként és építészként is ismerték hazájában. Megismerkedett a fotózással, de az egyszerű asztalos munkák sem fogtak ki rajta. Előszeretettel készítette el saját kezével festményeinek képkereteit is. Élete során műteremházat épített saját tervei alapján a családja és munkája számára, amely ma nyaranta idegenforgalmi nevezetesség. A finn természet szeretetének ékes példája, hogy nem rombolva építkezett, hanem „lábon kihalt“ fenyőfákból, a környezet minimális változtatásával álmodta meg és készítette el az épületet.