2013. Finn Nagykövetség

A Kalevala Naphoz kapcsolódóan az idén is a Finn Nagykövetségre invitálták március 1-jén a magyar-finn baráti köröket, ahol elsőként Pasi Tuominen nagykövet köszöntötte a megjelenteket.
A nagykövet úr magyar nyelven mutatkozott be, elmondta, hogy feleségével a Debreceni Nyári Egyetemen kezdett el magyarul tanulni, továbbá kiemelte, hogy családjával jól érzik magukat Magyarországon. Nagyra értékeli a baráti körök tevékenységét. Tovább szerveződhetnek a Finnországot bemutató, népszerűsítő rendezvények, – vetélkedők, rajzversenyek, – de megmarad a kis nagyköveti rendszer is.

Az idei évben alakult meg a Team Finland nevű szervezet, aminek a munkájában számít a baráti körökre is. „Munkálkodjunk közösen, hogy Magyarország és Finnország kapcsolata továbbra is jó legyen!“ – zárta gondolatait Pasi Tuominen nagykövet.
A program további részében előadást hallgathattak meg a résztvevők Bogdán Lillától a Finnagóra, Bede Szabolcstól pedig a Finpro idei tevékenységéről.
Horváth Katalin a Tempus Közalapítvány képviseletében az Európai Uniós pályázati lehetőségekről ismertette a megjelenteket.

A budapesti Kalevala Baráti Kör a facebook oldal szerkesztéséről tartott előadást. A facebook-os oldalukon állandó rovat a nyelvlecke, a „heti ötös“, valamint a „Zene füleidnek”, az „Országjáró”, de megjelennek gasztronómiai, irodalmi, néprajzi írások is.

A Kalevala Baráti Kör előadását az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület követte. Egyesületünk az elmúlt évben, májusban megvalósított finn zenei rádió programjáról számolt be. A prezentáció során röviden bemutattuk egész éves tevékenységünket, a tavalyi év jelentőségét, a húsz éves testvérvárosi kapcsolat ünneplését. A rádióműsor elkészítésében együttműködtünk a Kalevala Baráti Körrel valamint a Best FM rádióval, annak főszerkesztőjével, Juhász Bálinttal, aki ugyancsak jelen volt az eseményen. Az egyesületünk és rádiós partnerünk felajánlotta a segítségét, hogy később is elkészítünk finn zenei rádió programokat, illetve, hogy a kezdeti lépésekből akár egy országos műsor is létrejöhet többek között a többi baráti kör programjait is ajánlva. Szíj Enikő a Magyar-Finn Társaság elnöke jó ötletnek találta ezt a kezdeményezést és remélhetőleg 2014-ben, a magyarországi finn iskolai hetek keretében már alkalmazni is tudjuk.

A baráti körök közül a körmendi egyesület tartott még előadást a baráti körök együttműködéséről. Bán Miklós elnök elmondta, hogy Tapolca, Komárom mellett Ajka vállalt szerepet ebben a programban. Az együttműködés célja egymás megismerése, kiállítások, rendezvények vagy közös kirándulások szervezésével.

A baráti körök tanácskozást Szíj Enikő hozzászólása zárta.

Hagyomány, hogy a Nagykövetség a baráti körök találkozójára vendéget is hív. Most Markku Nieminen, a Juminkeko Alapítvány részéről tartott előadást a Fehér-tengeri Karjala dalosfalvai és a Kalevala címmel.
Az idei évben is átadták a Rácz István-díjat, amit idén Jávorszky Béla magyar író, műfordító, diplomata érdemelt ki.