2016. Finn Nagykövetség

A hagyományokhoz hűen idén is megrendezésre került a Kalevala Nap a Finn Nagykövetségen. Egyesületünket Rédling Nikoletta és Juhászné Nagy Irma képviselte.

A nagykövetség könyvtárában elsőként Petri Tuomi-Nikula nagykövet köszöntette az országban működő magyar-finn baráti körök képviselőit. Ezt követően Cita Högnabba-Lumikero igazgatónő és Lilla Bogdán ügyvezető ismertette a Finnagora 2016. évi programterveit. Sor került a Magyar-Finn Társaság tisztújító közgyűlésére, a társaság alapszabály módosításának megtárgyalására és a baráti köröket érintő kérdések megvitatására.

Az ülést az elismerésre méltó tudással, kitartással, humorral rendelkező rendkívül szerény, barátságos személyiség Bui Viet Hoa vietnami Kalevala kutató „A Kalevala fordításától a vietnami eposz megalkotásáig” című előadása követte.

A program a Rácz István-díj átadásával a rezidencián folytatódott. A Rácz István-díj az évtizedeken át Finnországban élt magyar Kalevala-fordító és fotóművész nevét viseli, amit évente egyszer Finnországban az a finn, Magyarországon, pedig az a magyar kap, aki Finnország és a finn kultúra ismertetésében játszott szerepével ezt kiérdemli. Dr. Szíj Enikő, a Magyar-Finn Társaság elnöke átadta a Rácz István-díjat amit az idei évben Rédling Nikoletta, az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület elnöke „Finnország és a finn kultúra ismertetésében betöltött kiemelkedő tevékenységért” érdemelt ki. Az eseményt vacsora és kötetlen beszélgetés zárta.

A tartalmas, hasznos és szép napért köszönet illeti a Finn Nagykövetség minden munkatársát.