2016. Rácz István-díj

Számomra Finnország a világ egyik legtisztább országa. Több tekintetben is. Tisztasága felismerhető az emberek természettel való kapcsolatában, az utcákon, tereken, az emberek gondolkodásmódjában. A finnországi Rovaniemivel való testvérvárosi kapcsolat alapján 2009-ben alakult Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesületet megalakulása óta vezetem. Az elszemélytelenedő és lassanként elautomatizálódó világban fontos számomra, hogy részese lehetek olyan eseményeknek, amelyeken a közösen, tartalmasan eltöltött idő segítségével élővé válhat egy közösség, teljesebbé válhat a helyi emberek élete. Egy ilyen egyesületet vezetni, abban tevékenyen részt venni számomra nemcsak a valahova tartozás élményét adja, hanem azt jelenti, hogy folyamatos feladatokkal lehetőséget nyújtani a közösségnek arra, hogy megismerjen egy másik kultúrát, felfogást, életformát és hogy barátokra találjon. Ez a tevékenység sokoldalúságot igényel, elkötelezettséget vár el, és alapvető jellemvonássá teszi az odaadást, és a másik iránti figyelmességet.

Az egyesület fiatal kora ellenére, már számos sikeres együttműködést alakított ki és hogy az alapszabályában megfogalmazott céljainknak eleget tegyünk, az egyesület igyekszik olyan tartalmas programokat összeállítani, hogy az több korosztály érdeklődésére is számot tarthasson. Az idei évben a programtervben szerepelnek előadások, úti beszámoló, filmvetítés, vetélkedő és szeretnénk egy finn szerző magyarra fordított színművét is színjátszókkal együttműködve a közeljövőben színpadra állítani.
Ezt a díjat – bár az én személyemen keresztül -, de úgy gondolom, maga az egyesület is kapta. Számomra ez a díj annak elismerése, hogy az egyesület jó úton halad. Elismerése annak a munkának, hogy a finn kultúra megismertetésének, népszerűsítésének valamint a magyar-finn kapcsolatok ápolásának valóban nem a frázisokban, hanem a gyakorlati eseményeken nyugvó és a talán lehet, hogy lassú, de eredményekben megvalósuló fejlesztése az igazán fontos. Hiszem, hogy ez az elismerés a civil szervezetek munkájának eredményességére is ráirányítja a figyelmet. Köszönöm az elismerést, köszönöm mindenkinek, akik támogatásukkal segítették és segítik a munkámat.

Suomi on mielestäni yksi maailman puhtaimmista maista, monessakin suhteessa. Sen puhtaus näkyy ihmisten suhteessa luontoon, kaduilla, toreilla ja ihmisten ajattelutavassa. Olen toiminut Ajkan ja Rovaniemen ystävyyskaupunkisuhteiden merkeissä vuonna 2009 perustetun Ajkan Unkari-Suomi Ystävyyspiirin puheenjohtajana sen perustamisesta alkaen. Persoonattomaksi ja automaattiseksi muuttuvassa maailmassa pidän tärkeänä, että saan osallistua tapahtumiin joiden kautta yhdessä vietetty aika muuttaa yhteisöä eläväksi ja paikallisten ihmisten elämää täydemmäksi. Yhdistyksen toiminnan johtaminen ei tarkoita minulle ainoastaan sitä, että saan kuulua yhteisöön, vaan se tarkoittaa myös että tehtävänäni on antaa yhteisölle mahdollisuus tutustua toiseen kulttuuriin, ajattelu- ja elämäntapaan sekä löytää ystäviä. Tämä toiminta vaatii monipuolisuutta ja sitoumusta, ja tekee antautuvuudesta ja huomaavaisuudesta ihmisen perusominaisuuden.

Vaikka yhdistyksemme on vielä nuori, se on luonut lukuisia hyviä yhteistyösuhteita ja pyrkii perussääntöjemme mukaisesti siihen, että ohjelmistomme kiinnostaisi useitakin sukupolvia. Tämän vuoden suunnitelmiimme kuuluu esitelmäsarjan lisäksi matkakertomus, elokuvailta ja tietokilpailu, ja yhteistyössä teatterikerhon kanssa suunnitellaan suomalaisen näytelmän esittämistä.
Mielestäni tämän palkinnon sai minun kauttani myös Ajkan yhdistys. Luulen, että palkinto osoittaa sen, että yhdistys kulkee hyvään suuntaan. Se osoittaa, että suomalaisen kulttuurin ja Suomi-Unkari suhteiden edistämisen saralla arvostetaan työtä jota ei tehdä puhumalla, vaan toteuttamalla konkreettisia ohjelmia – ehkä hitaasti, mutta tuloksekkaasti. Uskon, että tämän kunnianosoituksen ansiosta kansalaisjärjestöjen työn tulokset saavat entistä enemmän huomiota. Kiitos tästä kunnianosoituksesta, ja kiitän teitä kaikkia, jotka olette tukeneet työtäni ja tuette minua tulevaisuudessakin.

Rédling Nikoletta
Elnök
Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület

2016. február 26.