A finn történelem a szabadegyetemen

A negyedik Északi Fények – Ismerjük meg Finnországot! szabadegyetemi előadássorozat is bezárta kapuit kedden délután.

A legutoljára a 105 napos Téli háborúról hallgathattak meg történelmi előadást az egyetemi hallgatók. Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület tagja, Marácz István által prezentált előadás kitért az előzményekre is, miszerint az akkori Szovjetunió milyen módon kívánta az érdekszféráját az 1930-as évek végén kiteljesíteni. Egyedül egy kis skandináv ország, Finnország állt csak ellen neki. A finnek a téli háborúra ugyan mozgósítás során ugyan felkészültek, de Helsinki bombázása váratlanul érte az országot. A finn hadsereg kisebb létszámmal volt jelen a térségben, de mindenhol ott volt, ahol a szovjetek támadtak – köszönhetően a svéd kódfejtők áldásos munkájának.

A finn katonák leleményessége sem ismert határt: volt, amikor egy meghibásodott bombákkal teli szovjet repülőgéppel mentek vissza az ellenség repterére, amit földig is bombáztak.
De az orosz katonák a síelő kísértetektől is nagyon tartottak. Volt olyan finn katona, amelyik napokig beásta magát a hómezőbe és onnan lőtte ki az szovjet katonákat.
Természetesen a finn hadvezetés hamar belátta, hogy sokáig nem tudják tartani a szovjeteket és március 12-én aláírta Finnország a moszkvai békét, ami után területekről kellett lemondani a skandináv államnak. Az elcsatolt területekről ugyanakkor áttelepítették a finn állampolgárokat, ezzel is megtartották a családok egységét.

Az előadás után az egyesület megtartotta hagyományos kiskarácsonyi ünnepségét is, ami keretében egy kis forralt bor mellett elbeszélgettek az elmúlt év történéseiről is.

GALÉRIA