A 2019-es év tervezete

Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület jubileumi programsorozata

Ajka, 2019.09.13 – 2019.12.31.

TERVEZET

2019. 09. 13. 17.00 „Északi szél – Lappföld világa”
Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület 10 éves jubileumi programsorozatának nyitó rendezvénye.

A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban kiállítás megnyitó „Északi szél – Lappföld világa”címmel, a Rovaniemi Művésztelep (Palas Ry) két alkotója Kati Kanto ás Helena Aula meghívásával.
A kiállítást megnyitja a Finn Nagykövetség diplomatája. Közreműködik Kati Kanto valamint az Ajkai Pedagógus Női Kar finn dalokkal.

Ezt követően az intézmény aulájában a meghívott vendégekkel jubileumi ünnepség és fogadás.

2019. 10.10. 14.30 „Ki tud többet Finnországról?”
„Ki tud többet Finnországról” címmel vetélkedő a helyi általános iskolák felső tagozatos, 7-8. osztályos diákjai számára a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ aulájában.
Az intézmény aulájában a Pro Finland kiállítás tekinthető meg.

2019. 10.17. 14.30 „Finnország nekem…”
A helyi általános iskolák alsó tagozatos, 3.-4. és 5.-6. osztályos diákjainak meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ aulájában.

2019. 11.04. 17.00 „Finn irodalom és műfordítás Magyarországon”
Bába Laura (ELTE finnugor tanszék) előadása a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállító termében.

2019. 11.13. 14.30 „Mozgásban a barátságért”

Sporttal, mozgással színesített kulturális program a város általános iskolás tanulónak a Városi Sportcsarnokban, melynek célja, betekintést nyerni a feladatok által (sport, játék, ügyesség, tánc) Finnország életébe. A programot az Ajka-Padragkút Táncegyüttessel együttműködve finn táncház zárja.

2019. 12. (szervezés alatt) 16.00 „Finn színekben”
Finn népviseletekből fotókiállítás megnyitó a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállító termében.
Közreműködik az Ajka-Padragkút Táncegyüttes finn táncokkal, majd Zólyominé Kovács Ildikó a Kalevala Baráti Kör elnökségi tagja előadása a finn népviseletekről. Végül finn gasztronómiai ízelítővel színesített Pikkujoulu (finn kiskarácsonyi ünnepség) zárja a jubileumi programsorozatot.

(Emellett szívesen működünk együtt a többi magyar-finn baráti körrel is.)

Köszönjük az együttműködést és támogatást a Nemzeti Együttműködési Alapnak, Ajka Város Önkormányzatának, a Finn Nagykövetségnek, a Magyar-Finn Társaságnak, a Kalevala Baráti Körnek, az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központnak, az Ajkai Pedagógus Női Karnak, az Ajkai Képzőművészeti Egyesületnek, az Ajka-Padragkút Táncegyüttesnek, a Körmendi Magyar-Finn Baráti Körnek, Bába Laurának, Zólyominé Kovács Ildikónak, és mindenkinek, aki az egyesület 10 éves működése alatt segítette munkánkat, aki bármilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület fennállásának 10 éves jubileumát megünnepelhesse.