Díjkiosztás és a Finn nagykövetség tevékenysége

Fotó: Györkös József

Az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület január 18 – án tartotta az Északi Fények, – Ismerjük meg Finnországot II. Szabadegyetemi előadássorozat 3. előadását, valamint ekkor került sor „Az én Finnországom…” címmel meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére.

A pályamunkákat Papp Béla festő, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület elnöke, Szücs Wagner Magdolna festő, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagja és Rédling Nikoletta, az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület elnöke zsűrizte, akik elmondhatták, nem volt könnyű dolguk. A felhívásra 135 alkotás érkezett, ami külön öröm, hogy nemcsak Ajkáról, hanem Veszprémből és Gyulafirátótról is érkeztek rajzok.
Az 1 – 2., illetve a 3 – 4. osztályosoknak díjait az Ajkai Képzőművészeti Egyesület ajánlotta fel, amit Papp Béla elnök adott át.

Az 1.-2. osztályos korcsoportban első helyezést Ertl Martin a Borsos Miklós Általános Iskola Mikes Tagintézményének 2. D osztályos tanulója érte el. Második helyezett Nakada Anna Róza, a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 2. E osztályos tanulója, harmadik pedig Rugovics Flóra Gyulafirátótról, a Gyulaffy László Általános Iskola 2. B. osztályos diákja

A 3.- 4. osztályos korcsoportban a zsűri különdíjban részesítette Kovács Gergőt és Lukácsa Dominikot a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 4. B. osztályából.
Első helyezést ért el Csóka Godvin, a Borsos Miklós Általános Iskola Mikes Tagintézményének 2. D osztályos tanulója, második helyezett lett Kovács Adél a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 3. E osztályos diákja, Nakada Ábel pedig harmadik helyezést ért el a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 4. C osztályából.

Az 5 – 6., illetve a 7 – 8. osztályosoknak jutalmait a Finn Nagykövetség ajánlotta fel, amit a követség munkatársai, Garai Szilvia és Haris Éva adott át.

Az 5.- 6. osztályosok között különdíjban Földing László, a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 6. E. osztályos diákja részesült.
A zsűri ebben a korcsoportban Érseki Tamara munkáját értékelte a legjobbnak, aki a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 5. E. osztályos tanulója. Második helyezett Rieder Sára lett, aki a Borsos Miklós Általános Iskola Mikes Tagintézményének 5. D. osztályos diákja. Harmadik helyezett Rosta Dzsenifer, aki szintén a Borsos Miklós Általános Iskola Mikes Tagintézményének 5. D. osztályos tanulója.

A 7. – 8. osztályos korcsoportban különdíjat kapott Néveri Dávid 7. osztályos tanuló.
Ebben a korcsoportban Kovács Adél alkotása ért el első helyezést, aki a Borsos Miklós Általános Iskola Mikes Tagintézményének 8. D. osztályos diákja. Második Baráth Krisztina a Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8. G. osztályos tanulója. Harmadik pedig Venczel Vanda lett a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 7. G. osztályából.

A díjkiosztás után az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület Északi Fények bérletes előadássorozatának záró előadására került sor. A szabadegyetem hallgatói Garai Szilvia segítségével bepillantást nyerhettek a Finn Nagykövetség épületének történetébe és tevékenységébe. Megtudhattuk, hogy Finnország és Magyarország 1920-ban vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, valamint azt is, hogy az első finn nagykövet 1930 és ’40 között Onni Talas volt. Megismerhettük Tömör Ferenc gondnok hősies küzdelmét a második világháború alatt, aki a Kelenhegyi utcában található Nagykövetség épületét és értékeit akarta megmenteni, de közben egy mesterlövész áldozata lett. A gondnok leszármazottai – hosszas kutatómunka után – 2008. decemberében vehették át a Szabadság rend posztumusz érdemrendjét Jari Vilén jelenlegi nagykövettől.
Haris Éva a főbb kulturális eseményeket vette számba. Ismertette Turku 2011-es szerepvállalását az Európa Kulturális Fővárosa programban, valamint az idei év nagy eseményét, hiszen Helsinki 2012 – ben a Világ Design Fővárosa. A Nagykövetség munkatársa kitért a 2012. június 5 – 7 között Espoo – ban megrendezendő Testvérvárosi konferenciára valamint a siófoki Finnugor Világkongresszusra is.
Az előadások végén Garai Szilvia és Haris Éva egy játékra invitálták a jelenlévőket. Kérdéseket tettek fel a hallgatóságnak előadásaikból és a helyesen válaszolók a Nagykövetség ajándékát vehették át.

Az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület következő programja a Finn Kultúra Napjához kapcsolódik. 2012. február 29 – én, 17 órától Koppányi Miklós, a Kalevala Baráti Kör alelnöke Akseli Gallen – Kallela finn festőművészről tart vetített képes előadást a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ konferenciatermében. Az előadás ingyenes, az egyesület szeretettel vár minden kedves érdeklődőt.

GALÉRIA