Espoo, Rovaniem és az Északi fények

Az egyesület elnöke bevezetőjében kitért arra, hogy jelenleg 58 magyar városnak van finn kapcsolata. Ezek kialakulása a közös finnugor gyökerekben keresendőek. Az első testvérvárosi konferenciát harminc éve éppen Espoo-ban tartották. Háromévente rendezik meg a találkozót, amit legközelebb a finn település testvérvárosában, Esztergomban tartanak meg.

Az idén kiemelt szerepet kapott az önkormányzati reform kérdése. Hasonlóan Magyarországon, Finnországban is nagy kérdést vetett fel a helyi közigazgatási rendszer átalakítása. Északi rokonainknál ez elsősorban az előöregedő társadalom valamint a ritka népsűrűség miatt vált sürgető feladattá. A radikális önkormányzati reform Finnországban a mostani 336 önkormányzat számát 66 – 70 – re kívánja csökkenteni. Rédling Nikoletta megemlítette, hogy Finnországban az általános iskolákban ingyenesek az iskolai tankönyvek valamint az étkeztetés is a gyerekek számára

Az espoo-i konferencia idején a vendéglátók kulturális programokkal is várták a delegáltakat, mint például a Helsinki Ifjúsági Zenekar koncertje vagy éppen a konferencia helyszínének illetve a főváros, Helsinki bemutatása.

A három napos találkozót rovaniemi-i utazás követte, ahol a város vezetői is fogadták a testvérvárosok, ajkai és veszprémi küldöttségét. A vendéglátás során megismerkedhetek a delegáció tagjai a város kulturális életével, tudományos műhelyeivel valamint politikai színterével.

A nyári időszak alatt Finnországban beköszöntött a „fehér éjszakák“ időszaka, ami miatt a nap huszonnégy órájában világosság fogadta a küldöttséget. Amikor Magyarországon 35 fok meleg tombolt, addig Rovaniemi-ben 6 fokos hideg várta a delegáció tagjait.

Az egész napos világosság lehetőséget adott éjszakai sétára is, ami alatt, mint az előadó elmesélte, szinte alig tudtak a finn természettel betelni.

Rédling Nikoletta bemutatta testvérvárosunk kulturális színtereit is, mint például az Artikum-ot, a Korundit vagy éppen a Pilke-t. Utóbbi kettő csak egy éve áll a közönség szolgálatában. A Korundi-ban eredetileg egy gyár volt, és egyike azon építményeknek, amik a második világháború után épen maradtak. Most művelődési házként és galériaként funkciónál. Többek között a Lappföldi Kamarazenekar is itt játszik a hangverseny teremben.

A Pilke tudományos és erdészeti központként várja a látogatókat. Elsősorban interaktív játékokon keresztül próbálják mélyíteni a közönségnek a természet szeretetét valamint a környezet tudatos életet.

A delegáció utolsó útja a sarkkörre vezetett, ahol Joulupukki birodalmát tekinthették meg. A finn mikulás központját folyamatosan bővítik. Itt egész évben karácsony van! A rendkívül népszerű turista látványosság ma már a legfontosabb célpontok közt található Finnországban.

Az egyesület elnöke, Rédling Nikoletta az előadása végén felolvasta a rovaniemi Magyar – Finn Baráti Kör titkárának a levelét, aki írta, hogy Rovaniemiből egy tizennégy fős csoport hamarosan Magyarországra érkezik. Egyeztetéseket követően várhatóan finn barátaink október 11-én vagy 12-én ellátogatnak Ajkára is.

Az Északi fények következő előadására 2012. október 17., szerdán 17 órakor kerül sor. Ekkor Ghéczy László, gordonkaművész Aurora Borealis (Északi fény) címmel tart vetített, képes, zenés előadást.