Északi fények 2011.

Az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület Északi fények, Ismerjük meg Finnországot! címmel, az idei évben is megrendezi 3 előadásból álló bérletes szabadegyetemi előadássorozatát a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ konferenciatermében. (8400 Ajka, Szabadság tér 13.)

Az előadások időpontjai, témái:

2011. október 19. 17. 00 óra.

Jean Sibelius élete és munkássága valamint a zeneszerző otthona, Ainola vetített képes, zenés előadás

Előadó: Koppányi Miklós építészmérnök, a Magyar – Finn Társaság és a Kalevala Baráti Kör kulturális alelnök

Sibelius és a finn nemzeti öntudat

Jean Sibelius élete és munkássága valamint a zeneszerző otthona, Ainola címmel tartott zenés előadást Koppányi Miklós építészmérnök, a Magyar – Finn Társaság és a Kalevala Baráti Kör kulturális alelnöke az idei Északi Fények első rendezvényén.A programsorozat megnyitóján Rédling Nikoletta az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket.

TOVÁBB OLVASOM

2011. november 16. 17. 00 óra

A Kalevala világa. Mítosz és történelem a Kalevalában vetített képes előadás

Előadó: Dr. Révay Valéria, A Pannon Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense

Vajon népi eposz-e a Kalevala vagy Lönnrot műve?

November 16-án dr. Révay Valéria, a Pannon Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docensének előadásával folytatódott az Ajkai Magyar-Finn Egyesület Északi Fények 2011-es rendezvénysorozata. A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont konferenciatermében szinte alig maradt hely, ahol – vendégként – Sälly Salusoo, a veszprémi egyetem Erasmus ösztöndíjas észt hallgatója is részt vett.

2012. január 18. 17. 00 óra

A Finn Nagykövetség története, tevékenysége, diplomáciai kapcsolatok.

Előadók: A Finn Nagykövetség munkatársai

Fotók: Györkös József

Díjkiosztás és a Finn nagykövetség tevékenysége

Az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület január 18 – án tartotta az Északi Fények, – Ismerjük meg Finnországot II. Szabadegyetemi előadássorozat 3. előadását, valamint ekkor került sor „Az én Finnországom…” címmel meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére.

A pályamunkákat Papp Béla festő, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület elnöke, Szücs Wagner Magdolna festő, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagja és Rédling Nikoletta, az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület elnöke zsűrizte, akik elmondhatták, nem volt könnyű dolguk. A felhívásra 135 alkotás érkezett, ami külön öröm, hogy nemcsak Ajkáról, hanem Veszprémből és Gyulafirátótról is érkeztek rajzok.

TOVÁBB OLVASOM