Északi fények 2012.

Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület 2010. óta folyamatosan megszervezi az Északi fények – Ismerjük meg Finnországot 3 előadásból álló bérletes szabadegyetemi előadássorozatát. Eddigi előadóink voltak: Hernádi Réka, a Kalevala Baráti Kör szervező titkára, Jusztin Jánosné, az egyesületünk elnök-helyettese, Koppányi Miklós építészmérnök, a Magyar – Finn Társaság és a Kalevala Baráti Kör kulturális alelnöke, Dr. Révay Valéria, a Pannon Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense valamint a budapesti Finn Nagykövetségről Haris Éva és Garai Szilvia.

Az előadások időpontjai, témái:

2012. szeptember 26. 17.00 óra.
Espoo, 2012. – vetített képes előadás
Előadó: Rédling Nikoletta, az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület elnöke

2012. október 17. 17.00 óra
Aurora Borealis (Északi fény) – vetített képes, zenés előadás
Előadó: Ghéczy László, gordonkaművész

2012. november 21. 17.00 óra
44 éve barátságban
Előadó: Bán Miklós, a körmendi Magyar-Finn Baráti Kör elnöke

2012. szeptember 26. 17.00 – Espoo, Rovaniem és az Északi fények

Az egyesület elnöke bevezetőjében kitért arra, hogy jelenleg 58 magyar városnak van finn kapcsolata. Ezek kialakulása a közös finnugor gyökerekben keresendőek. Az első testvérvárosi konferenciát harminc éve éppen Espoo-ban tartották. Háromévente rendezik meg a találkozót, amit legközelebb a finn település testvérvárosában, Esztergomban tartanak meg.

TOVÁBB OLVASOM

2012. október 17. 17.00 – Aurora Borealis (Északi fény) – Lelki rokonság

Az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület meghívására Ghéczy László gordonkaművész, – aki 15 évig volt a Lappföldi Kamarazenekar szólógordonkása Rovaniemiben – a Finnországot bemutató előadássorozat vendégeként október 17 – én, szerdán tartott vetített képes, zenés előadást Aurora Borealis vagyis Északi fény címmel. A zeneművész 21 éven keresztül Finnországban élt, most már 7 éve, hogy ismét Magyaroszágon, Budapesten.

TOVÁBB OLVASOM

2012. november 21. 17.00 óra – 44 éve barátságban

Bán Miklós, a Körmendi Magyar-Finn Baráti Kör elnöke valamint Lakics Mónika, az egyesület gazdasági vezetője volt a vendége az Északi fények harmadik évadjának záró rendezvényén november 21-én.

Az előadás kezdetén Bán Miklós egy ajándékkal lepte meg a vendéglátókat. A közelmúltban jelent meg a vasi város és testvérvárosa, Heinävesi kapcsolatát bemutató „Barátságos könyv”, aminek egy példányát ajándékozta a körmendi egyesület az ajkai szervezetnek.

TOVÁBB OLVASOM