Északi fények 2013.

Északi fények – Ismerjük meg Finnországot!  Az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület 2013. évi bérletes szabadegyetemi előadássorozata.

Az előadások időpontjai, témái:

2013. október 15. 17.00 – Finnország természeti értékei – Lappföldtől a Tóvidékig

Előadó: Hóbor József, földrajz szakos tanár

Finnország természeti értékei volt az első témája október 15-én, kedden az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület 2013-as Északi Fények – Ismerjük meg Finnországot című bérletes szabadegyetemi előadássorozatának. Az előadó Hóbor József földrajz szakos tanár volt.

Az „egyetemi hallgatókat” elsőként Rédling Nikoletta elnök köszöntötte, aki bevezetőjében elmondta, hogy a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontban megrendezett programsorozat idén már a negyedik évfolyamába lépett.

TOVÁBB OLVASOM

2013. november 28. 17.00 Finnországban jártak a Bródys diákok

Előadó: Pegánné Göntér Szilvia, Szabó-Németh Adrienn pedagógusok és a Bródys diákok

3. 2013. december 12. 17.00 Talvisota, – Téli háború

Előadó: Marácz István, az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület tagja

A finn történelem a szabadegyetemen

A negyedik Északi Fények – Ismerjük meg Finnországot! szabadegyetemi előadássorozat is bezárta kapuit kedden délután.

A legutoljára a 105 napos Téli háborúról hallgathattak meg történelmi előadást az egyetemi hallgatók. Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület tagja, Marácz István által prezentált előadás kitért az előzményekre is, miszerint az akkori Szovjetunió milyen módon kívánta az érdekszféráját az 1930-as évek végén kiteljesíteni. Egyedül egy kis skandináv ország, Finnország állt csak ellen neki. A finnek a téli háborúra ugyan mozgósítás során ugyan felkészültek, de Helsinki bombázása váratlanul érte az országot. A finn hadsereg kisebb létszámmal volt jelen a térségben, de mindenhol ott volt, ahol a szovjetek támadtak – köszönhetően a svéd kódfejtők áldásos munkájának.

TOVÁBB OLVASOM