Északi fények

Északi fények címmel az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület szabadegyetemi előadás sorozatot indított 2010-ben. Ennek keretében, minden őszi-téli időszakban, összesen 3 izgalmas előadást nézhettek meg a város lakói az egyesületünk tagjaival.

2010-ben vendégünk volt Hernádi Réka, a Kalevala Baráti Kör szervező titkára, aki két alkalommal tartott előadást.

Ugyancsak előadást tartott Jusztin Jánosné, aki az egyesületünk elnökhelyettese volt, a finnországi utazásáról.

TOVÁBB OLVASOM

 


2011-ben hallgatóink Jean Sibelius életével és munkásságával ismerkedhettek meg Koppányi Miklós építészmérnök, a Magyar – Finn Társaság és a Kalevala Baráti Kör kulturális alelnök segítségével.

A Kalevala világa: Mítosz és történelem a Kalevalában vetített képes előadásában  Dr. Révay Valéria, a A Pannon Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense adott képet a finn nemzeti eposzról.

Januárban a Finn nagykövetség munkatársai mutatták be Finnország diplomácia tevékenységét Magyarországon.

TOVÁBB OLVASOM

 

 


2012-ben az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület meghívására Ghéczy László gordonkaművész, – aki 15 évig volt a Lappföldi Kamarazenekar szólógordonkása Rovaniemiben – a Finnországot bemutató előadássorozat vendégeként vetített képes, zenés előadást Aurora Borealis vagyis Északi fény címmel.

Ugyancsak előadást tartott Rédling Nkoletta, az egyesületünk elnöke, aki a testvérvárosi konferencián vett részt Espooban.

Bán Miklós, a Körmendi Magyar-Finn Baráti Kör elnöke valamint Lakics Mónika, az egyesület gazdasági vezetője volt a vendége az Északi fények harmadik évadjának záró rendezvényén.

TOVÁBB OLVASOM

 

 


2013-ban földrajz, úti beszámoló és történelem volt az Északi fények előadás sorozatának. Finnország természeti értékeiről Hóbor József, földrajz szakos tanár készített előadást az egyesület részére.

Finnországban jártak a Bródys diákok is, akik megosztották velünk élményeiket.

Az utolsó keretében a Téli háborúról hallgathattak meg történelmi beszámolót az egyetemi hallgatók.

TOVÁBB OLVASOM


2014. október 8-án az V. Északi fények, – Ismerjük meg Finnországot – szabadegyetemi előadássorozat első vendégeként Ajkán járt a Tapolcai Magyar – Finn Baráti Kör vezetőségének 5 tagja.

Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület Finnországgal kapcsolatos előadássorozatának következő állomására november 18-án, kedden került sor a Szabadidőközpontban.

Művelődési Központ 5-ös termében Kocsisné Gyimóthy Éva és Szücs Ferencné Magdi jóvoltából hallgathattak meg az érdeklődők beszámolókat

TOVÁBB OLVASOM