Kalevala nap

2012. Ajka – Egy finn festőművész

Az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület szervezésében február 29-én a Finn Kultúra Napjához kapcsolódóan Koppányi Miklós, a Kalevala Baráti Kör alelnöke Akseli Gallen – Kallela finn festőművészről tartott vetített képes előadást a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ konferenciatermében.

TOVÁBB OLVASOM


2013. Ajka – Irodalom, történelem és zeneművészet Finnországból

Az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület megalakulásakor, egyik céljául tűzte ki Finnország, a finn kultúra megismertetését, népszerűsítését. Ennek jegyében került megrendezésre idén is a Finn Kultúra Napja alkalmából február 27 – én szerdán 17. 00 órakor a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont konferenciatermében a „12 – Kaksitoista“ című vetített képes, zenés irodalmi előadás.

TOVÁBB OLVASOM


2013. Finn Nagykövetség

A Kalevala Naphoz kapcsolódóan az idén is a Finn Nagykövetségre invitálták március 1-jén a magyar-finn baráti köröket, ahol elsőként Pasi Tuominen nagykövet köszöntötte a megjelenteket.
A nagykövet úr magyar nyelven mutatkozott be, elmondta, hogy feleségével a Debreceni Nyári Egyetemen kezdett el magyarul tanulni, továbbá kiemelte, hogy családjával jól érzik magukat Magyarországon. Nagyra értékeli a baráti körök tevékenységét. Tovább szerveződhetnek a Finnországot bemutató, népszerűsítő rendezvények, – vetélkedők, rajzversenyek, – de megmarad a kis nagyköveti rendszer is.

TOVÁBB OLVASOM


2014. Finn Nagykövetség

TOVÁBB OLVASOM


2015. Ajka – Ablakot nyitottak Finnországra

2015. március 9.- Ajkai Szó – A Finn Kultúra Napja alkalmából kiállítást rendezett az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület a vmk-ban, Ablak Finnországra címmel.

A megnyitó tulajdonképpen egy komplex művészeti rendezvény volt, amely az ünnepi alkalomból széles spektrumú ízelítőt adott a finn kultúrából. Bevezetőként hangulatos műsort adtak a Zeneiskola diákjai, amiben a muzsika mellett versek is helyet kaptak, a falakon lógó képeken kívül pedig Finnországot idézték a terem sarkaiban asztalokon elhelyezett mindennapi használati tárgyak is. Láthattunk köztük szalvétákat, poharakat, bögréket, gyertyatartót, rénszarvas agancsból készült levélnyitót, és a finn üvegművészet, az Iittala darabjaiból is néhányat.

TOVÁBB OLVASOM


2016. Finn Nagykövetség

A hagyományokhoz hűen idén is megrendezésre került a Kalevala Nap a Finn Nagykövetségen. Egyesületünket Rédling Nikoletta és Juhászné Nagy Irma képviselte.

A nagykövetség könyvtárában elsőként Petri Tuomi-Nikula nagykövet köszöntette az országban működő magyar-finn baráti körök képviselőit. Ezt követően Cita Högnabba-Lumikero igazgatónő és Lilla Bogdán ügyvezető ismertette a Finnagora 2016. évi programterveit. Sor került a Magyar-Finn Társaság tisztújító közgyűlésére, a társaság alapszabály módosításának megtárgyalására és a baráti köröket érintő kérdések megvitatására.

TOVÁBB OLVASOM


2016. Rácz István-díj

Számomra Finnország a világ egyik legtisztább országa. Több tekintetben is. Tisztasága felismerhető az emberek természettel való kapcsolatában, az utcákon, tereken, az emberek gondolkodásmódjában.

TOVÁBB OLVASOM