Lappföldtől a Tóvidékig

Finnország természeti értékei volt az első témája október 15-én, kedden az Ajkai Magyar-Finn Baráti Egyesület 2013-as Északi Fények – Ismerjük meg Finnországot című bérletes szabadegyetemi előadássorozatának. Az előadó Hóbor József földrajz szakos tanár volt.

Az „egyetemi hallgatókat” elsőként Rédling Nikoletta elnök köszöntötte, aki bevezetőjében elmondta, hogy a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontban megrendezett programsorozat idén már a negyedik évfolyamába lépett.

Hóbor József előadásában megismertette a megjelenteket Finnország természeti adottságaival, valamint Európa, illetve a Föld kialakulásával szemléltette az északi ország földrajzi, domborzati viszonyait. Kitért az éghajlati adottságokra, növényzet alakulására, az állatvilág sokszínűségére.
Finnország minden táját bemutatta, Lappföldtől egészen a Tóvidékig. Az előadó kőzetekkel illusztrálta a skandináv állam ásványkincseit, ezzel is színesítve, megfoghatóvá téve az előadásának témáját.

A szabadegyetemi előadássorozat 2013. november 28-án, csütörtökön 17 órakor folytatódik. Akkor a Pegánné Göntér Szilvia, Szabó-Németh Adrienn pedagógusok és az ajkai Bródy Imre Gimnázium diákjai számolnak be finnországi útjukról, valamint a Comenius programban történő részvételükről, ami keretében a középiskolások október elején fogadták – többek közt – finn társaikat.