Rajzverseny és Jótékonysági műsor Körmenden

Az „ Én Finnországom” címmel rendezett a Finn Nagykövetség gyermek rajz pályázatot Körmenden, ahol a baráti körök együttműködésének köszönhetően a zsűriben a hazaiak mellett a tapolcai és az ajkai egyesületek tagjai vettek részt 2013. június 13-án, szerdán. A pályázatra három rajztanár irányítása mellett 31 gyermek adta be rajzát a körmendi Somogyi Béla Általános Iskolából, a Kölcsey utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményből valamint az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskolából.

A zsűri elnöke Vecsei János amatőr festő volt, a tapolcai finn baráti körből, a zsűrizésben részt vett továbbá Marácz István az Ajkai Magyar–Finn Baráti Egyesülettől valamint Körmendről Jámbori Tamás tanár, reklámgrafikus.

A pályaművek közül négyet emelt ki a döntő bizottság, és mint Vecsei János a díjátadón is elmondta, minden döntés szubjektív. Senki se keseredjen el, hogy nem az Ő rajza került be a legjobb négy közé, hiszen lehet, hogy legközelebb neki lesz több szerencséje.

A zsűri Majer Alexandra 8. osztályos tanuló Naplemente című rajzát finnországi utazással, Nagy Hanna 7. osztályos diák Kolovesi National Park tollrajzát „kis követi“ címmel jutalmazta. Előbbi Körmend testvérvárosába, Heinävesi-be látogathat el júliusban, míg utóbbi egy napra nagykövet lesz. Körmend város díját Vörös Laura 7. osztályos tanuló kapta meg Kalevala rajzáért, míg a veszprémi utazást Tompa Rachel hetedikes diáklány nyerte meg Szauna a tájban című alkotásáért. A díjakat Jari Vilen Finnország magyarországi nagykövete és Bebes István Körmend város polgármestere, országgyűlési képviselő adta át.

Jari Vilén ez alkalomból Körmendtől is elbúcsúzott, mivel a nagykövet szeptembertől Varsóban teljesít szolgálatot.

A vasi városban este hat órától a Heinävesi Valamo kolostor megsegítésére szervezett jótékonysági műsor zárta a Finn napot.