Sibelius és a finn nemzeti öntudat

Jean Sibelius élete és munkássága valamint a zeneszerző otthona, Ainola címmel tartott zenés előadást Koppányi Miklós építészmérnök, a Magyar – Finn Társaság és a Kalevala Baráti Kör kulturális alelnöke az idei Északi Fények első rendezvényén.

A programsorozat megnyitóján Rédling Nikoletta az Ajkai Magyar – Finn Baráti Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Elmondta, hogy a magyar – finn kapcsolatok igen gazdag és hosszú múltra tekintenek vissza, erős kötődéssel, érzelmi töltettel bírnak. Mai, modern kapcsolatrendszerünket szinte lehetetlen megérteni e kapcsolatok történetének, jeles alakjainak, meghatározó eseményeinek, mozgató rugóinak, motiváló tényezőinek mélyebb ismerete nélkül. Ennek szellemében, és e célból (is) szerveződött meg az idei évben szintén, az „Ismerjük meg Finnországot” bérletes előadássorozat. Ahhoz pedig, hogy Finnországot megismertethessék, az egyesületnek képesnek kell lennie folyamatosan újabb és újabb együttműködő partnereket találni ehhez, mint Koppányi Miklóst valamint a rendezvénysorozat további előadóit.

A Koppányi Miklós előadásában kiemelte, hogy Jean Sibelius a finn nemzeti öntudat kialakulásának nagy alakja. A Finlandia című szerzeményét, országa második himnuszának tartja. Finnország 1917-ben vált önálló állammá, aminek kialakulását nagyban elősegítette Sibelius munkásága is. Az északi országban 1849-ben adták ki a Kalevala végleges változatát. Az orosz uralom alatt élő finnek 1900-ban a cár engedélyével külön pavilonnal vehettek részt a párizsi világkiállításon, aminek hatására a „rokonaink” megjelentek az európai köztudatban.
Sibelius részt vett a finn művészet megújításában is. Ötven évesen már nemcsak Finnországban, hanem Európa szerte is köztiszteletben állt.
Koppányi Miklós előadását Sibelius zenei alkotásaival szakította meg, ezzel is színesebbé téve a szabadegyetem idei első rendezvényét, melyen a jelenlévők bepillantást nyerhettek a finn komolyzenei kultúra jeles alakjának munkásságába.
A bérletes előadássorozat november 16-án szerdán 17 órától a „Kalevala világa, mítosz és történelem a Kalevalában” címmel folytatódik. Dr. Révay Valéria, a Pannon Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense tart előadást az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont konferenciatermében.

GALÉRIA